Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Ušetřit můžete i tisíce korun: workshopy ukazují, jak omezit plýtvání jídlem

Značná část Čechů stále plýtvá jídlem. Podle odborníků vyhazuje až 15 % lidí potraviny po skončení minimální trvanlivosti, což je pro ně finanční ztráta v řádu tisíců korun ročně. Na tento problém upozorňuje organizace Zachraň jídlo akcí Den proti plýtvání, která v pražském Skautském institutu nabízí sérii přednášek a workshopů.

Plýtvání potravinami v českých domácnostech dlouhodobě zkoumají na Mendelově univerzitě v Brně. Výzkumy ukazují, že každý Čech ročně vyhodí téměř 37 kilogramů jídla, což průměrnou rodinu stojí přes 8000 korun. Vědci zdůrazňují, že informační kampaně a vzdělávání mohou snížit množství potravinového odpadu až o 11 %.

Jednou z cest ke zmírnění plýtvání je podle docentky Ley Kubíčkové z Food Waste Institut nakupování podle seznamu a správné skladování potravin. „Obchodníci by mohli přímo v prodejnách sdílet jednoduché tipy pro zákazníky, aby se plýtvání snížilo,“ doporučuje. Některé obchodní řetězce již realizují akce zaměřené na snížení potravinového odpadu, ale většina z nich stále postrádá ucelenou koncepci.

Měníme kuchyni i systém

Workshopy a přednášky v rámci Dne proti plýtvání nejen upozorňují na dopady plýtvání, ale ukazují i praktické způsoby, jak efektivně zacházet se zbytky jídla. Účastníci se mohou naučit vyrábět pesto z mrkvové natě, připravovat recepty ze zbytkového jídla nebo správně skladovat potraviny v lednici. „Každý rok ukazují průzkumy, že lidé berou téma plýtvání vážněji,“ říká ředitelka Zachraň jídlo Michaela Číhalíková.

Organizace se snaží o systémové změny a spolupracuje s Institutem evaluací a sociálních analýz (INESAN) a Mendelovou univerzitou v Brně. „Sbíráme data o plýtvání, což může trvat měsíce nebo roky. Na základě toho pak navrhujeme změny v zákonech a firmách,“ vysvětluje Číhalíková. Společně například prosadili možnost darovat hotové pokrmy ze školních jídelen nebo povinnost supermarketů předat neprodejné potraviny potravinovým bankám.

V minulosti organizace Zachraň jídlo vyhlašovala zářijovou výzvu, kdy registrovaní zájemci dostávali e-maily s tipy na lepší nákupní návyky a efektivnější zpracování potravin. Podobné informace lze najít po celý rok na webu zachranjidlo.cz. „Jistě se vyplatí poslouchat naše babičky a dědečky, protože ti to žili. Je zvláštní, že musíme mladou generaci tyto dovednosti učit znovu,“ přemýšlí Číhalíková.

Autor: Jakub Roubíček Fotografie: Michal Škach

Čtěte dál