Značná část Čechů stále plýtvá jídlem. Podle odborníků vyhazuje až 15 % lidí potraviny po skončení minimální trvanlivosti, což je pro ně finanční ztráta v řádu tisíců korun ročně. Na tento problém upozorňuje organizace Zachraň jídlo akcí Den proti plýtvání, která v pražském Skautském institutu nabízí sérii přednášek a workshopů.
Plýtvání potravinami v českých domácnostech dlouhodobě zkoumají na Mendelově univerzitě v Brně. Výzkumy ukazují, že každý Čech ročně vyhodí téměř 37 kilogramů jídla, což průměrnou rodinu stojí přes 8000 korun. Vědci zdůrazňují, že informační kampaně a vzdělávání mohou snížit množství potravinového odpadu až o 11 %.
Jednou z cest ke zmírnění plýtvání je podle docentky Ley Kubíčkové z Food Waste Institut nakupování podle seznamu a správné skladování potravin. „Obchodníci by mohli přímo v prodejnách sdílet jednoduché tipy pro zákazníky, aby se plýtvání snížilo,“ doporučuje. Některé obchodní řetězce již realizují akce zaměřené na snížení potravinového odpadu, ale většina z nich stále postrádá ucelenou koncepci.
Měníme kuchyni i systém
Workshopy a přednášky v rámci Dne proti plýtvání nejen upozorňují na dopady plýtvání, ale ukazují i praktické způsoby, jak efektivně zacházet se zbytky jídla. Účastníci se mohou naučit vyrábět pesto z mrkvové natě, připravovat recepty ze zbytkového jídla nebo správně skladovat potraviny v lednici. „Každý rok ukazují průzkumy, že lidé berou téma plýtvání vážněji,“ říká ředitelka Zachraň jídlo Michaela Číhalíková.
Organizace se snaží o systémové změny a spolupracuje s Institutem evaluací a sociálních analýz (INESAN) a Mendelovou univerzitou v Brně. „Sbíráme data o plýtvání, což může trvat měsíce nebo roky. Na základě toho pak navrhujeme změny v zákonech a firmách,“ vysvětluje Číhalíková. Společně například prosadili možnost darovat hotové pokrmy ze školních jídelen nebo povinnost supermarketů předat neprodejné potraviny potravinovým bankám.
V minulosti organizace Zachraň jídlo vyhlašovala zářijovou výzvu, kdy registrovaní zájemci dostávali e-maily s tipy na lepší nákupní návyky a efektivnější zpracování potravin. Podobné informace lze najít po celý rok na webu zachranjidlo.cz. „Jistě se vyplatí poslouchat naše babičky a dědečky, protože ti to žili. Je zvláštní, že musíme mladou generaci tyto dovednosti učit znovu,“ přemýšlí Číhalíková.
Autor: Jakub Roubíček Fotografie: Michal Škach